ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ
Την παρουσίαση της τειχισμένης από τους κλασικούς χρόνους αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας
έκανε πρόσφατα στο Αγρίνιο ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2006 στον αρχαιολογικό χώρο, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης.
Κατά την παρουσίαση ο κ. Λαμπρινουδάκης υπογράμμισε ότι τα μνημειακά ερείπια της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και λόγω της καλής διατήρησής τους, αλλά και λόγω της στρατηγικής σημασίας της πόλης αυτής στη δυτική όχθη του Αχελώου, η οποία πρέπει να ταυτιστεί με την αρχαία Μητρόπολη και η οποία φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Δυτικής Ελλάδος.
Ο κ. Λαμπρινουδάκης στην ομιλία του στάθηκε στη πιο πρόσφατη ανακάλυψη, αυτή μιας πύλης, η οποία αποδεικνύει την συνεχή κατοίκηση της περιοχής, καθώς η αρχιτεκτονική της πύλης και τα ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 2.800 π.Χ. περίπου, ενώ σε μια άλλη πύλη που χρονολογείται περίπου στο 400 π.Χ., η οποία ήταν αφιερωμένη στον Δία. Η πρακτική πύλες να αφιερώνονται στο Δία ή κάποιον άλλο θεό ήταν διαδεδομένη στην αρχαιότητα. Ωστόσο σύμφωνα με τον Β. Λαμπρινουδάκη η λατρεία του Δία είναι γνωστή τόσο στην αρχαία Στράτο όσο και στις Οινιάδες, επομένως αυτή η ομοιότητα στη λατρεία ίσως δικαιώνει την άποψη πως αυτοί που κατοικούσαν «ψηλά» στον Αχελώο κατέβηκαν για να διευκολύνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες.
Ακόμη αναφερόμενος στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας και των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παλαιομάνινα ο κ. Λαμπρινουδάκης επεσήμανε τα εξής:
Έχει ήδη αναδειχθεί μέσα από την οργιώδη βλάστηση ο γνωστός τριμερής περίβολος των τειχών μήκους πάνω από 1.700 μέτρων.
Εντοπίστηκε ένα ακόμη τειχισμένο, άγνωστο έως σήμερα στην έρευνα, διαμέρισμα, που έχει καλυφτεί από τμήμα του σημερινού οικισμού και που δείχνει την εξαιρετικά μεγάλη έκταση της αρχαίας πόλης.
Με τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες φάνηκαν τα πρώτα σπίτια μέσα στην ακρόπολη και τα υπόλοιπα τειχισμένα διαμερίσματα της πόλης.
Οι ίδιες οι έρευνες αποκάλυψαν επιμελημένα δίκτυα αγωγών, τα οποία μαρτυρούν ένα συστηματικά δομημένο χώρο στην επιφάνεια.
Ήλθαν ακόμα στο φως οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες, που, μαζί με την έρευνα των οικοδομημάτων, θα φωτίσουν την αρχαία ζωή στο σημαντικό αυτό κέντρο της Δυτικής Ελλάδος.
ΠΗΓΗ: www.myagrinio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου