Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΡΧΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

  

Σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις του ομότιμου καθηγητή κ Λαμπρινουδάκη γύρω από το σύγχρονο χωριό υπάρχουν τα κράσπεδα μιας αρχαίας αρχαϊκής πόλης  η οποία ήταν περιτειχισμένη όπως ακριβώς περιγράφονται και τα Ομηρικά τείχη: με ένα τείχος από έναν ισχυρό μανδύα και από μέσα τείχος από μικρότερες πέτρες. Ήδη έχουν εντοπισθεί έξι σημεία στο χωριό με απομεινάρια αυτού του τείχους ενώ πολλά τμήματα αυτού του τείχους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μαντριών σπιτιών ακόμα και κοτετσιών. Γύρω και κάτω από τα χωριό υπάρχει μια κληρονομιά ανεκτίμητη που πριν από όλους πρέπει να διαφυλαχθεί από εμάς τους ίδιους τους Παλαιομανιώτες.
   
















Η δεύτερη πολύ καλά οχυρωμένη πόλη με το διπλό μανδύα και το εσωτερικό τμήμα που καλύπτει και τις δύο ακροπόλεις του χωριού θα χρησιμοποιούταν μάλλον από τους κατοίκους της κυρίας πόλης (μάλλον Μητρόπολης) σε μέρες επιδρομών  καθώς ήταν δύσβατη και όπως αναφέρεται και από τον Πολύβιο απόρθητη.  

   Το αρχαϊκό τείχος μαζί με τα ευρήματα από την περιοχή Μίλα δείχνουν ότι η θέση της Παλαιομάνινας μαρτυρά ανθρώπινη παρουσία και πολιτισμό πάνω από 3000 έτη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: