Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Παλαιομάνινας 2016 - Κάτι φαίνεται να αλλάζει

Φωτό:Θωμάς  Τόγιας
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Παλαιομάνινα έχουν σίγουρα λαμπρό παρελθόν. Η Παλαιομάνινα ήταν από τα πρώτα ξηρομερίτικα χωριά που οργάνωσε πολιτιστικό σύλλογο (αν και με έδρα στην Αθήνα), και αργότερα αξέχαστες και μοναδικές στο είδος τους εκδηλώσεις από την Εταιρεία Φἰλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας.  Πάντα όμως παρέμενε ζητούμενο η δυνατότητα μιας συνέχειας καθώς και  ενός οράματος για το χωριό, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους αλλά και τον τόπο.
Το αποτέλεσμα τελικά ήταν  μισοτελειωμένα μουσεία, μη ομαλή μετάβαση των δράσεων από γενιά σε γενιά, κίνδυνος απώλειας πολύτιμου μουσειακού και αρχειακού υλικού, ερείπωση σημαντικών κτιρίων όπως του γυμνασίου, ατελέσφορες προσπάθειες ανάδειξης του αρχαιολογικού  θησαυρού στα θεμέλια του χωριού, αποχή από τις εκδηλώσεις πολλές  χρονιές και το κυριότερο μικρή συμμετοχή εθελοντών.  Παράλληλα η νεολαία που ένιωθε έντονη την ανάγκη «να ανταμώνει και να ξεφαντώνει» αυτές τις λίγες μέρες του Αυγούστου να παραπαίει μεταξύ τοπικών πανηγυριών σε γειτονικά χωριά και μεμονωμένες αποδράσεις στις μη κοντινές ακαρνανικές παραλίες. Η μόνη ίσως εξαίρεση σταθερής παρουσίας πολλών χρόνων αποτελεί ο συγχωριανός μας Δημήτρης Πούλιος που έχει γίνει θεματοφύλακας ενός πολύτιμου λαογραφικού υλικού που πολλοί συγχωριανοί μας έχουν εμπιστευθεί κάτω από την επίβλεψη του Σωματείου.    
Και μέσα σε αυτό το θολό τοπίο από σκόνη σαν αυτή που έχει κατακαθίσει πάνω στις φωτογραφίες και το υλικό που οι συγχωριανοί μας έχουν εμπιστευθεί στους Συλλόγους και το Σωματείο, οι φετινές εκδηλώσεις του Συλλόγου «Σαυρία»* μια ευχάριστη έκπληξη.  Ο κυριότερος λόγος που δικαιολογεί αυτή την αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος απαρτίζεται από μέλη που προήλθαν μετά από αρχαιρεσίες με  σημαντική συμμετοχή και που για πρώτη φορά λειτουργούν «ως παρέα» φίλων. Είναι εύκολο να αναφερθούν συγκεκριμένα ονόματα όμως αυτό θα ήταν άδικο γιατί  τα άτομα αυτά δρούσαν σε πολλές κατευθύνσεις με διαφορετικές ή και ίδιες αρμοδιότητες με συντονιστή τον πρόεδρό τους χωρίς όμως να φιμώνονται οι πρωτοβουλίες και ο ρόλος του καθενός ξεχωριστά. Κάθε βοήθεια ήταν καλοδεχούμενη είτε προερχόταν από τους νέους του χωριού είτε από τις τοπικές αρχές. Λάθη και παραλείψεις υπήρξαν αλλά θα ήταν και αυτές άδικο να αναφερθούν γιατί ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με χαμηλό προϋπολογισμό  και με μικρές αλλά σημαντικές χορηγίες. Από πίσω ακολουθούσαν σύζυγοι παιδιά, συμπέθεροι, κουμπάροι κάνοντας αυτή την παρέα των νέων ανθρώπων να κερδίζει το στοίχημα της καθολικότητας και της μαζικής συμμετοχής. Μεταξύ μας άλλωστε γνωρίζουμε το ρόλο του καθενός ξεχωριστά ακόμα και για τους εθελοντές όπως τα πρόσωπα που με μεράκι παρασκεύασαν τις νόστιμες πίτες αφιλοκερδώς με ντόπια υλικά, που έτρεξαν για ξύλα, για ποδήλατα, για διαφημιστικά, για το κλείσιμο των τραπεζιών των ποτών, τις αθλητικές δραστηριότητες, το συντονισμό των εθελοντών και φυσικά τους χορηγούς. 
 Εάν αυτή η προσπάθεια κρατηθεί στο ίδιο επίπεδο, με την ίδια εφηβική ορμή, την μεγάλη εθελοντική παρουσία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και άλλων συγχωριανών σε όλα τα επίπεδα προσφοράς (διοργάνωση, αναζήτηση χορηγιών, συνειδητοποίηση της ιστορικής ευθύνης, νέες ιδέες, δραστηριότητες, εθελοντισμός)  ίσως τελικά ο πολιτισμός στην Παλαιομάνινα μπορεί  πέρα από τη σύσφιξη των σχέσεων να αποτελέσει και μελλοντική επένδυση κάνοντας το χωριό καλοκαιρινό και όχι μόνο προορισμό. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά χτίζεται μέτρο μέτρο αρκεί οι άνθρωποι να μη λιποψυχήσουν και να επαγρυπνούν για τους καιροσκόπους. Η δύσκολη εποχή που διανύουμε δεν στάθηκε εμπόδιο στην ορμή μια ομάδας ανθρώπων που ξενύχτησαν και εργάστηκαν πάνω στην ιδέα των εκδηλώσεων. Γιατί είναι εύκολο να αναθεματίζεις και να λοιδορείς πολύ δύσκολο όμως να παράγεις έργο και να επιμένεις να το στηρίζεις έχοντας ως έπαθλο ένα μπράβο, ένα σφίξιμο του χεριού ή το φιλικό χτύπημα στην πλάτη και ένα χαμόγελο.  

Σημείωση: Η ονομασία «Σαυρία» βασίστηκε στην πληροφορία που έχουμε από αρχαία γραπτά κείμενα για την ύπαρξη μια οχυρωμένης πόλης στην περιοχή και η οποία ονομάστηκε Σαυρία εξαιτίας των τεράστιων λίθων που δεσπόζουν στην αρχαία ακρόπολη, αγαπημένες θέσεις των σαυρών. Όπως υποστηρίζει όμως ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Β Λαμπρινουδάκης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το χωριό είναι χτισμένο μάλλον στα ερείπια της αρχαίας πόλης  «Μητρόπολη» .  




Δεν υπάρχουν σχόλια: