Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Κάποτε ήταν ένα κάστρο .. Σήμερα;
"Οι ντόπιοι ονομάζουν την εξωτερική πύλη “Αυλόπορτα”, γιατί στην πραγματικότητα είναι η είσοδος σε ένα είδος αυλής .... Δεν έχω δει αλλού κάποιο παρόμοιο δείγμα αμυντικών έργων…"
W. Leake, 1830


"Ήταν, φαίνεται, η μοίρα της αρχαίας αυτής πόλης να μην "κοιμηθεί" ποτέ!"  Δ. Στεργίου, 1996



Tο ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα διαδραστικό και ανοικτό πεδίο συλλογής πληροφοριών σχετικά με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Παλαιομάνινας (χώρα ντι Ριμένι*), σε μια προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του τόπου και της ιστορίας του.


Η Παλαιομάνινα όπως και τα άλλα χωριά Aρμάνων (Armanji) ή Ριμένων (Rrimenji) της Ακαρνανίας δημιουργήθηκαν μετά από τη μόνιμη εγκατάσταση λατινοφώνων νομαδο-κτηνοτρόφων περίπου το 1860, σε μια περιοχή που χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν για τα χειμαδιά τους. Τα έξι χωριά βρίσκονται πολύ κοντά στον Αχελώο ποταμό και στο μοναδικό για την Ελλάδα Δρυμώνα (βελανιδοδάσος) Ξηρομέρου. 
Αφηγήσεις  στα  δρομάκια
Μάια

Μέσα από αυτό το ιστολόγιο γίνεται επίσης αναφορά και στην γλώσσα των Ριμένων (ή  Καραγκούνηδων όπως τους αποκαλούν οι Αιτωλοακαρνάνες) η οποία δεν είναι ούτε "Αλβανική" ούτε "Σλαβική" αλλά αποτελεί ένα ζωντανό απολίθωμα μιας λατινογενούς γλώσσας, διατηρημένη από το συντηρητικό βίο των νομάδων προγόνων μας, με εκατοντάδες λέξεις από την αρχαιολελληνική (υπόστρωμα) τη βυζαντινή και τη νεοελληνική γραμματεία (επίστρωμα).  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί στην καθημερινότητα των Ριμένων έθιμα με ιδιαίτερη σημειολογία και προφανείς αρχαιοελληνικές καταβολές που τείνουν όμως να εξαλειφθούν. 
   Επιπλέον η Παλαιομάνινα έχει την τύχη να βρίσκεται σε χώρο με ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων αφού ακόμα και σήμερα σώζονται τείχη από αρχαία ακρόπολη αλλά και από μια προγενέστερη αρχαϊκή  οχυρωματική πόλη μέσα στο χωριό.

*Υιοθετείται στην αναφορά των κατοίκων το εθνωνύμιο Ῥιμένοι" γιατί είναι το μόνο που δεν αμφισβητείται, αφού αποτελεί λέξη αυτοπροσδιορισμού αντίθετα με την πολυωνυμία που έχει επικρατήσει στον ελληνικό χώρο για τους λατινόγλωσσους Έλληνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί στην καθημερινότητα των Ριμένων έθιμα με ιδιαίτερη σημειολογία και προφανείς αρχαιοελληνικές καταβολές που τείνουν όμως να εξαλειφθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: