Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

  
  
Μια φορά και έναν καιρό στην περιοχή της αρχαίας Ακαρνανίας που φιλοξενούσε τουλάχιστον 6 αρχαία θέατρα και που επινοήθηκε η ομοσπονδία-πρότυπο γνωστή ως «Κοινόν των Ακαρνάνων», υπήρξε μια σημαντική παραποτάμια πόλη γνωστή ως "Μητρόπολις." Η ευημερούσα αυτή πόλη-κράτος ανέδειξε σημαντικούς ανθρώπους, έκοβε το δικό της νόμισμα και όπως προκύπτει από κάποιες ενδείξεις αλλά και από το όνομά της είχε αποικίες στην Κάτω Ιταλία. Πολλές επιδρομές κατακτητών κατά την ελληνιστική εποχή αλλά και μετά άφησαν τελικά την σκόνη τους πάνω σε αυτή την ακαρνανική πολιτεία και η ιστορία της πια κρύβεται λίγα μέτρα κάτω από τη γη.

   Η Μητρόπολις ή Ματρόπολις που φαίνεται να άκμασε κατά τους κλασσικούς χρόνους, αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές πηγές  και όλες τι φορές υποδηλώνεται πόσο σημαντική ακαρνανική πόλη ήταν.  Δύο επιγραφές στο ναό του Απόλλωνα στο Θέρμο η μία και στο ναό του Απόλλωνα στο Άκτιο  η άλλη, αναφέρονται αντίστοιχα σε συνοριακές διαφορές της πόλης με την πόλη των Οινιαδών καθώς και σε επιφανείς κατοίκους της τον Προίτο, γιο του Διοπείθους και τον Δείνωνα, γιο του Δειμάχου, οι οποίοι κατείχαν το αξίωμα του Γραμματέως στη Βουλή του Κοινού των Ακαρνάνων.  Βρέθηκε επίσης μια τρίτη επιγραφή στη Σπάρτη που μας πληροφορεί για τον προμνήμονα των Ακαρνάνων, κάτοικο Μητρόπολης, Φιλιστίωνα του Δεξάνδρου. Οι Προμνήμονες και οι Συμπρομνήμονες ήταν αξιωματούχοι προϊστάμενοι του ομοσπονδιακού συμβουλίου του Κοινού των Ακαρνάνων.

   
Σήμερα ο μόνος επιστήμονας που έχει πιστέψει στη σημασία αυτής της πόλης είναι ο ομότιμος καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας κ  Β Λαμπρινουδάκης ο οποίος θεωρεί ότι έχει βρει την αρχαία πόλη μέσα στα αρχαία τείχη  του χωριού Παλαιομάνινα στις όχθες του Αχελώου. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.  Η πολιτεία με πρόσχημα την κρίση και εντελώς δυσκίνητη στην ανεύρεση πόρων αφήνει την ευρύτερη περιοχή που φιλοξενεί σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, στη λήθη αλλά και στη φύση που είναι αδυσώπητη με τα έργα των ανθρώπων. Έτσι χρόνο με το χρόνο χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου που θα μπορούσε με την κατάλληλη αξιοποίηση και ανάδειξη να οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται, σε ανάκαμψη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: