Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΕΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΥΡΙΑ;

 

Ο λόγος για τα δύο γειτονικά χωριά Παλαιομάνινα και Ρίγανη που ιδρύθηκαν πάνω στα ερείπια δύο οχυρωματικών πόλεων σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 4 χιλιομέτρων.  Ο λόγος είναι απλός καθώς η Σαυρία αναφέρεται μόνο μία φορά από το Διόδωρο το Σικελιώτη, ενώ η Μητρόπολις ή Ματρόπολις αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές πηγές  και όλες τι φορές υποδηλώνεται  πόσο σημαντική ακαρνανική πόλη υπήρξε. 
   Συγκεκριμένα δύο επιγραφές στο ναού του Απόλλωνα στο Θέρμο και στο ναό του Απόλλωνα στο Άκτιο  αναφέρονται η πρώτη σε συνοριακές διαφορές της πόλης με την πόλη των Οινιαδών και η δεύτερη σε επιφανείς κατοίκους της Μητρόπολης τον Προίτο, γιο του Διοπείθους και τον Δείνωνα, γιο του Δειμάχου, οι οποίοι κατείχαν το αξίωμα του Γραμματέως στη Βουλή του Κοινού των Ακαρνάνων.  Βρέθηκε επίσης μια Τρίτη επιγραφή στη Σπάρτη που μας πληροφορεί για τον προμνήμονα των Ακαρνάνων, κάτοικο Μητρόπολης, Φιλιστίωνα του Δεξάνδρου. Οι Προμνήμονες και οι Συμπρομνήμονες ήταν αξιωματούχοι προϊστάμενοι του ομοσπονδιακού συμβουλίου του Κοινού των Ακαρνάνων.
   Η Μητρόπολις επίσης φαίνεται να είχε δικά της νομίσματα κατά απομίμηση των κορινθιακών στατήρων όπου απεικόνιζαν στη μία όψη τον πήγασο και αυτά βρέθηκαν σε πόλεις της Κάτω Ιταλίας δικαιολογώντας την ονομασία Μητρόπολις.
   Επομένως η Μητρόπολις αφορούσε μια οχυρωματική σπουδαία Ακαρνανική πόλη, μεταξύ Στράτου και Οινιαδών με δικό της νόμισμα, σημαντικούς κατοίκους και όπως αποδεικνύεται ότι αποτελούσε πόλη-κράτος, με τη σημασία που είχε ο όρος στην αρχαία Ελλάδα. Άρα τα ευρήματα των ανασκαφών  που θα αποκαλύψουν την πόλη της Μητρόπολης αναμένεται να είναι  ιδιαίτερα εντυπωσιακά που θα ρίξουν φως επιπλέον σε μια περιοχή της αρχαίας Ελλάδας που έχει υποτιμηθεί από τη σύγχρονη ανασκαφική σκαπάνη.

(στοιχεία από το βιβλίο της  κας. Β Παλαιοπάνου  "Μνημεία και πρόσωπα της αρχαίας Ακαρνανίας")

. .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: