Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ




Θέσαμε 7 ερωτήματα στο συγχωριανό και δημοτικό σύμβουλο Νίκο Ναούμη, για τη σημασία και το ρόλο της υπηρεσίας του Δήμου Ξηρομέρου "Βοήθεια στο Σπίτι" που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο χωριό μας παρότι λειτουργούσε ήδη στο Δήμο για 12 χρόνια. 


1. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ

Απάντηση: Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», εντάσσει ουσιαστικά την Παλαιομάνινα στον ιστό και την λειτουργία του δήμου Ξηρομέρου. Μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι του χωριού μας, άνηκαν στον δήμο Ξηρομέρου, πλήρωναν κανονικά τα τέλη τους, θεωρούνταν δημότες του αλλά, στην ουσία ήταν εντελώς ξεκομμένοι από το σύστημα και τις παροχές του δήμου. Επιδιώξαμε με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή, τόσο για συμβολικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους, με την ένταξη των κατοίκων της Παλαιομάνινας στο πρόγραμμα αυτό, να στείλουμε ένα μήνυμα που λέει ότι οι κάτοικοι της Παλαιομάνινας, είναι ισότιμοι δημότες Ξηρομέρου και τους οφείλεται ο σεβασμός που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι δημότες ενός δήμου.

2. ΠΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Απάντηση: Ύστερα από μια διαδικασία κάποιων εβδομάδων, η ομάδα του προγράμματος, με επιτόπια καταγραφή των αναγκών και την έρευνα της ανθρωπογεωγραφίας της Παλαιομάνινας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τις υπηρεσίες του προγράμματος χρειάζονται γύρω στα τριάντα με σαράντα άτομα, χωρίς βέβαια να αποκλείονται σαφώς και άλλοι συγχωριανοί μας, εφόσον βέβαια παραστεί η ανάγκη.

3. ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ

Απάντηση: Μια ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων (νοσηλεύτρια, οικογενειακή βοηθός για οικιακές εργασίες) με επικεφαλής την κα Χρηστάκη Βασιλική η οποία είναι κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος, μεταβαίνει στο χωριό κάθε Τετάρτη από τις 08:00 εώς και τις 14:00 και πραγματοποιεί επισκέψεις στις οικίες των ωφελούμενων του προγράμματος.

4. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ

Απάντηση: Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στοχεύει στην ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας. Τέτοια παραδείγματα συνανθρώπων μας  είναι οι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες καθώς και οι μη ηλικιωμένοι (ΑμεΑ, κ.λπ.) που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών αλλά και ιατρικών ή και νοσηλευτικών υπηρεσιών ή και κατ’ οίκον βοήθειας, με σκοπό την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας των ηλικιωμένων, την αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης με συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η διάρκεια της χρονικής παροχής αυτών των υπηρεσιών εξετάζεται επί τόπου και κατά περίπτωση κάθε φορά.

5. ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ

Απάντηση: Η διάρκεια της παροχής αυτών των προγραμμάτων εξαρτάται από την χρηματοδότηση τους μέσω του ΕΣΠΑ και ελπίζουμε να είναι για αρκετά χρόνια ακόμα.


6. ΠΩΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 

Απάντηση: Με επιφυλακτικότητα στην αρχή αλλά με το πέρασμα του χρόνου, η ομάδα του «βοήθεια στο σπίτι» γίνεται πλέον μέρος της καθημερινότητας των συγχωριανών που οωφελούνταικαι απ’όσα έχω μάθει τους περιμένουν με ανυπομονησία κάθε φορά, διότι τους προσφέρουν μια κάποια σιγουριά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

7. ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΑΛΛΑ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ

Απάντηση: Περηφάνια είναι να ζεις αξιοπρεπώς και να διατηρείς την ζωή σου σ’ ένα επίπεδο, μη διστάζοντας να ζητήσεις μία βοήθεια που αν εσύ είχες την δυνατότητα, θα την προσέφερες σε κάποιον συνάνθρωπό σου που θα σου την ζήταγε.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ευάγγελος Σπανός, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας
Νίκος Ναούμης, Αντιπρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου
Δημήτριος Πούλιος, Μέλος Κοινωφελούς Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: