Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

5. Παλαιομάνινα - Αρχαιοελληνικά Μνημεία-Μουσεία

AΡXAIOI ΠΙΘΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΓΚΟΥΒΙ"






Αρχαίοι πίθοι στη θέση "Γκούβι" ή "Γούβες" νοτιοδυτικά του χωριού, με άγνωστη ακόμα χρήση. Εικάζεται ότι τα χρησιμοποιούσαν στη βυρσοδεψία ή ακόμα και ως ψυγεία ή αποθήκες.














Υπάρχουν πάνω από 20 τέτοιοι "πίθοι" σε δύο ιδιόκτητα οικόπεδα τα οποία τα περισσότερα είναι μπαζωμένα και με επιχωμάτωση.



ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ

















Σύγχρονος λιθόστρωτος δρόμος που οδηγεί στην ακρόπολη του κάστρου.
















Τo αρχαίο κάστρο βρίσκεται σε κορυφή λοφίσκου απέναντι από την πόλη του Αγρινίου. Η περιοχή εξαιτίας του Αχελώου ήταν απομονωμένη από τις μεγάλες οδούς καθώς επίσης και από το κέντρο του Αγρινίου, παρότι η απόσταση είναι πολύ μικρή (διακρίνεται στο βάθος). Η πόλη του Αγρινίου αναφέρεται ότι είχε ιδρυθεί το 1100 π.Χ. από τον Άγριο και επί Τουρκοκρατίας αναφερόταν ως Βραχώρι. Η κατασκευή της γέφυρας που θα ολοκληρωθεί σύντομα πιστεύεται ότι θα αλλάξει ριζικά τον εσωστρεφή χαρακτήρα του χωριού.






Πέτρινη στέρνα στο εσωτερικό του αρχαίου κάστρου









ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή η αρχαιολογική έρευνα στην Παλαιομάνινα υπό την επίβλεψη του καθηγητού κ. Λαμπρινουδάκη βρίσκεται υπό εξέλιξη και επειδή το υλικό από παλαιές σωστικές ανασκαφές του αρχαιολόγου Ευθύμιου Μαστρόκωστα δεν είναι ακόμα δημοσιευμένο, δεν είναι επιτρεπτή η παρουσίαση φωτογραφιών από τους αρχαιολογικούς χώρους της Παλαιομάνινας. Προς το παρόν φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο καθώς και από αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου βρίσκονται στην Ηλεκτρονική Πλοήγηση Μνημείων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας στη διεύθυνση:



ΜΟΥΣΕΙΑ




Α) ΜΟΥΣΕΙΟ "ΜΥΛΟΣ" η "ΜΟΡΑ"













Έχει γίνει, μετά από ενέργειες του Συλλόγου Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, η αγορά του κτιρίου του παλιού Μύλου και του οικοπέδου, η αναπαλαίωση του κτιρίου, συλλογή κάποιων αντικειμένων σχετικό με τη θεματολογία του Μουσείου και εκκρεμεί η επιδιόρθωση και η αναπαλαίωση τμημάτων του μηχανολογικού εξοπλισμού του μύλου.
























Πριν την αναπαλαίωση








Μετά την αναπαλίωση


Σημείωση: Ιδιαίτερη και συγκινητική είναι η προσφορά του συγχωριανού μας Φώτη Κωνσταντίνου Δημονίτσα, ιδιοκτήτη παραδοσιακού σιτοκακαθαριστήρα στο Αγροτικό Τεχνολογικό Μουσείο (Μύλος) της Παλαιομάνινας. Είναι μια προσφορά από μια σημαντική οικογένεια του χωριού μας, η οποία ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας έτσι ώστε να διασώσουμε ότι μπορούμε από την ιστορία του τόπου μας. Με τη δωρεά αυτή υποδηλώνεται ότι οι συγχωριανοί μας μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες και επιπλέον διευκολύνεται αλλά και ενθαρρύνεται και ο τοπικός ο "Σύλλογος φίλων των Μνημείων Της Παλαιομάνινας " για τη συνέχιση του δύσκολου έργου του.



Β) ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ





























Είναι ευτύχημα που βρέθηκε τελικά ο χώρος για τη φιλοξενία λαογραφικής έκθεσης του χωριού στο κτίριο του παλιού τυροκομείου . Με ενέργειες του Συλλόγου οι "Φίλοι των Μνημείων της Παλαιομάνινας" και του Γεωργικού Συνεταιρισμού του χωριού αρχίζει αποκτά οστά ένα όραμα που αποσκοπεί στην ανάδειξη αλλά και διατήρηση ενός υλικού που αποτελεί το συνδετικό κρίκο με το παρελθόν και με τους προγόνους μας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποπεράτωση των εργασιών που βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. Ήδη έχει προβλεφθεί στον ημιόροφο η έκθεση των κουστομιών και στο υπόγειο η δημιουργία ενός χώρου που θα θυμίζει παλιό σπίτι με ιδιάιτερη προσοχή στην λεπτομέρεια της χρήσης των αντικειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: